sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Fleche 2015

Fleche, pitkän matkan pyöräilijöiden keväinen kokoontumisajo jonnekin saunomaan ja aamiaiselle. Ajo tapahtuu 3-5 hengen joukkueissa ja ajetaan 24h maaliin, joka on aikasempina vuosina ollut Tampereella.

Tampere on hieman syrjässä Oulusta katsottuna, niin suorinki reitti isoja teitä pitkin on hieman liian pitkä 24hssa ajettavaksi. Ja reitti ei todellakaan ole mikään mieluisa, ajettu on.

Talvella ehdotin, että paikkaa siirettäisiin pohjoisemmaksi ja siten maali siirtyi Jyväskylään. Ja siten sain puhuttua joukkueen kasaan, vaikka Oulujärvi kierettiin edellisenä viikonloppuna.


 Sää ennusteet lupaili sadetta ja tuulta koko päiväksi. Siittä huolimatta päätettiin lähteä matkaan Toripolliisin luota, sateen kanssa pärjää ja (vasta)tuuleen on totuttu.
 Kaksi paksua poikaa ja pari laihaa. Toinen paksuista oli fiksumpi ja jäi torin laitaan katteleen toisen lähtiessä poljeskeleen kohti Jyväskylää.
 Sade saavutti heti Kempeleen tienoilla saatiin nauttia siittä lähes koko matka Kestilään asti.
 Temmekselle ajettiin hieman suunnitellusta poikkeavaa reittiä. Ei ajettu Lännentietä pitkin koko matkaa vaan alkuun metsän suojassa Ala-Temmekseen ja sieltä vasta siirryttiin peltoaukeaman viereen nauttimaan voimakkaasta vastaisesta tuullesta. Salen lippu näyttää mistä tultiin ja minne oltiin menossa, kovaa vastatuulta oli luvassa.


 Kestilään ajettiin tosissaan kovaan ja puuskaiseen tuuleen. Vauhtia ei tahdottu saada pidettyä edes siinnä minimissä, millä kerittäisiin kaikille taukopaikoille pysähtymättä etapeilla. Mikä vaan huolestuttavinta, jalat olivat tyhjänä ennen Kestilää ja mäet olivat vasta tulossa. Sykkeetkin hakkasi katossa, ei siis vaikuttanut hyvältä. Onhan sitä tietenkin ennenkin kovaan vastatuuleen polettu, mutta aina siittä on kuitenkin käännytty jossakin vaiheessa pois, muttei nyt. Vaan nyt on luvassa viellä n.300km vastaista. Siksipä totesin joukkueelle että käännyn takaisin ja laskettelen myötäsessä kotiin. Matkan jatkaminen olisi minulle aivan turhaa tällä kunnolla tässä tuulessa. Joukkuetoverit selailivat hetken tuuliennusteita ja päätyivät samaan ratkaisuun.
 Paluumatka alkoikin vauhdikkaasti kun päästiin suoraan myötätuuleen (mikä olisi ollut täysin vastatuulta jos oltaisiin jatkettu matkaa). Vauhti nousi pahemmin yrittämättä lähes 50 kmh:ssa. Sitten vaan tie alkoi mutkittelemaan ja tuuli kääntyi sivusuuntaiseksi. Puuskan yllättäessä sai olla tarkkana ettei löytänyt itseään ojasta. Tuntuu ottavan turhan hyvin kiinni etulaukusta.

Kestilässä katkesi sähköt jo tauon aikana eikä sähköjä ollut Kylmälänkylässäkään. Niinpä kaupan terassilla jouduttiin nauttimaan omia eväitä kaupan suljettua ovet tuulen takia. Paikalle sattunut paikallinen kertoi talon katon irronneen ja isojen puiden kaatuneen pihasta. Kaatuneita puita ohiteltiin itsekkin matkan varrella useampaan otteeseen. Muttei auttanut jäädä siihen istuskelemaan vaan jatkettiin matkaa.
 Muhokselle pysähdyttiin uutisten aikaan syömään ja onnistuttiin saamaan ateriat ennen kuin sähköt katkesi sieltäkin. Uutisissa uutisoitiin juurikin myrskyn puuskatuulista. Alueella jossa olimme, oli tuulen nopeus pahimmilleen 23,6 ... 28,1 m/s. Ihmekkään että menomatkalla vauhti välillä tyssäsi kuin seinään.

Loppumatka menikin tielle lentäneitä roskia väistellen, Oulun; maailman parhaan talvipyöräilykaupungin, pyöräteillä homma meni cyclocrossiksi kun nosteltiin pyöriä esteiden yli ja välillä esteiden alikkin (ei oikein ole järkeä sulkea klv monta sataa metriä edellisen tiehaaran jälkeen).

Yllä olevasta pääsenee näkemään dataa reissusta. Ja toteamaan notta huonossa kunnossa on kuski. Huomiota kannattaa kiinnittää nopeuskäyrään kohdassa n.4:10.

Normaaleimissa olosuhteissa olisi ajettu Jyväskylään asti, muttei nyt tuossa tuulessa. Alkumatka söi tehokkaasti menohalut ja takaisin tullessa joutu vain rullailemaan peesissä. Kiitokset tovereille etteivät jättäneet vaikka koitin patistaa ajamaan omaa vauhtia.

Se oli tämä kausi sitten tässä. Ei tällä kunnolla ole mitään järkeä koittaa ajaa mitään matkaa edes brevetti-sääntöjen väljissä aikatauluissa. Kesälomalle kaavailtu tonninen muuttuu retkiajoksi, ei sitä kuitenkaan autoon vaihdetta vaikka huonossa kunnossa ollaan. Ajellaan vaan rauhassa mukavia päiväetappeja majapaikasta toiseen. Reitti on vaan vielä selvittämättä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti