sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Keväinen retki

Se olis maaliskuu. Ja sehä tarkoittas semmosta että pitäs taas ajella vähän pidempään.

Maaliskuu 2013
Tälle vuodelle tuli sulat tiet yllättävän äkkiä. Viikolla vaihoin jo sliksit alle viikonloppu mielessä. Kaikki mikä helpottaa ajamista on ns. hyvä juttu. En kuitenkaan viellä 25mm kummeilla lähe, vaan laitoin Felttiin arkipyörän kesänakit, 32mm Schwalbe Marathon Supremet. Rullaa mukavasti (kun vertaa Marathon Winter-nastarenkaisiin) vaikka pistosuojausta tuntuu riittävän, ja kulutuspintaa. Oisko nyt ollut pari kesää käytössä ilman rengasrikkoja ja pinta on kuin uusi. Mitä ny muutama halkeama löytyy. Loppuviikosta ennusteet alkoivat kyllä lupaileen sadetta, mutta slikseillä laiska ajelee kuitenkin.

Maaliskuu 2014
Kevät aurinko alkaa jo sen verta lämmittään, vaikka on vasta maaliskuu, että kaikenlaiset hullut alkavat ilmaantua päivän valoon. Tutulta pitkänmatkanharrastajalta tuli kyselyä pitkän matkan ajosta viikonlopulle. Ja mullehan sopii aina kova vetomies avuksi näille polkasuille. Lauantai aamusta lähettiin poljeskeleen kohti Pattijoen lounaskattausta.
 Ensi kertaa pääsi tälle vuodelle liikkeelle ilman valoja. Laukussakaan ollut lisävaatteita mahdollisen kylmän takia, vaan luvatun sateen takia. Minen en ala kärsimään märistä hanskoista kun voi vaivatta kuljettaa mukana kuivatkin.

 Lännentiellä alkoi aurinkokin paisteleen. Eipä vaan tajunnut ottaa aurinkolaseja mukaan. Siinnä auringossa ajaessa alko tuntuun joka keväinen ilomme, lämpö. Onneksi aurinko katosi takaisin pilven taakse niin ei tarvinnut ostaa arskoja ja päälle puetut vaatteet oli taas sopivalla mallilla.
Limingan nesteen munkit ohitettiin ja ajeltiin Temmeksen Salelle evästämään mukavassa sivumyötäisessä eli sivusuuntaisessa myötätuulessa.. Kahvia on saatava, olkoon vaikka kylmää lattea. Patiokausi tuli siinnä auringon paisteessa avattua.

Temmeksesta suunnattiin marraskuun lenkiltä tutulle reitille. On muuten hieman erinnäköistä näin valoisaan aikaan. Oli kuin ajamattomalla tiellä olisi ajanut.
Kiertosuunnaksi valkkasin Temmes-Pattijoen reitille osuvien soratiepätkien ja tuuliennusteiden perusteella. Reittiä miettiessä lämpötila nousi päiväs aikaan plussan puolelle, jolloin soratiet menee raskaaksi. Sääennustekartalta katsottuna Temmes-Pattijoki väli oli täysin vastatuuliosuus. Onneksi nämä pikkutiet mutkittelee metikonkin suojassa niin ei vastatuuli paljoa haitannut.

Kun Etelä-Suomeen suunnattiin, niin törmättiin kuitenkin jäisille teille ja luntakin näytti olevan enemmän kuin Oulussa. Jää ei ollut onneksi kuitenkaan liukasta ja sula reittikin löyty jääosuuden läpi.
 Paavollassa pyörähdettiin Kotovalintaan hakemaan juomaa ja pikkupurtavaa. Ei pysy juomat viellä juomakelpoisina termospullossakaan. Onneksi en ole lenkillä kuten oikeat pyöräilijät, niin saa ihan luvallisesti pysähtyä syömään ja juomaan. Oikea lenkkihän tehään foorumi-viisauden perusteella pysähtymättä ja syömättä. Juodakkaan ei kuin korkeitaan pipetillinen 100km:llä.Pattijoelta suunnattiin tutummille teille kohti Siikajokea. Päästiin siinnä sitten nauttimaan sivuvastaisesta. Siinnä määrin keskittyneesti ajeltiin vuorovedoin että mentiin Siikajoen ohi pysähtymättä. Sen verta hiljennettiin kuitenkin että lantakuormassa ollut rattori pääsi einiinmielyttävine tuoksuineen kauemmaksi. Ei tehny vähänkään mieli lähteä sen lastin peesiin.


Siikajoen jälkeen tie kaartoi sen verta että päästiin ajeleen myötäisessä Lumijoelle. Samalla alkoikin jo kaivattu lumisade. Lumijoella pysähdyttiin viimeisen kerran tankkaamaan. Enäähän matkaa ole kuin 40km.
Tuttuja teitä pitkin pyöriteltiin Kaakkuriin josta erkaannuttiin viimeisille etapeille. Lumisadekkin pääsi yltymään ja energiat loppumaan siihen malliin että ihan vaan kevyesti pyöritellen ajeleskelin kotio. Ihan ei kerinnyt kotia asti ilman valoja. Tupoksen seutuvilla sytyttelin takavalon ja Tuiran huiteilla etuvalon. Onneksi olin vain ulkoilemassa, niin ei haitannut rollaattoriliivi, sekun ei kuulu pyöräilyyn. Kuten ei muutenkaan keltainen vaatetus, pyöräillessä pitää olla mustaa! No sen verta pyöräilijää muistutan kun vetelin lähtiessä suorituskykyä parantavia aineita sieraimiin (allergialääke, avaa sieraimet, eipä viime maaliskuussa semmoistakaan tarvinna).


Kokonaismatkaksi tuli 210km ja nousua kokonaiset 330m, ois pitänyt mennä Köykkyriin ajamaan mäkiä kuten oikeat pyöräilijät tekee. Aikaa kului 12h 15min, pyörän päällä meni 9h 43min.

Semmoinen reissu tälläkertaa. Alkaa vaan jutut loppumaan. Pitkiä matkoja ajelen mutta kirjoittelenko näitä juttuja tänne enää onkin toinen asia. Sivupalkissa (pitäisi olla) kohta jossa voitte mielipidettä antaa aiheesta.2 kommenttia:

  1. No elähän nyt lopeta kirjoittelua, mukavahan näitä reissukuvauksia on lueskella ja kuvia katella. Tuosta pitkänmatkanpyöräilijän pukeutumisesta vs. "pyöräiljän" pukeutumisesta, että kait se on aina mietittävä vaihtoehtoja sään mukaan ja toisaalta turvallisuudestakin pitää huolehtia. Sen verta kun sitä kilsaa tulee niin todennäköisesti niitä huimempia liikennetilanteitakin piisaa. Ja saahan näitä matkoja lähteä kokeilemaan, ei nämä ihan kaikilta taivu. Vaikka vauhti ei olisikaan mikään kova, niin pitää se elimistö ja lihaksisto totuttaa siihenkin tahtiin ja pidempään istumiseen jakkaralla. Mulla voisi tökkiä eniten sielä näiden pitkien ajamisessa se, että ei ole sitä mäkeä, kun on siihen tottunut. Eli siihen tasamaahankin pitää totuttautua. Te entisen merenpohjan pyöräiljät olette jyhkijöitä, täällä itäkairassa pitää enempi vaihtaa ajorytmiä maastonmuotojen mukaan.

    VastaaPoista
  2. Jatkaa, jatkaa, siis naputtelua silloin kun siltä tuntuu. Itsellä nämä pitkien matkojen mestareiden kirjoitukset piristävät päivää kuvien ja sanojen muodossa. Joskus minäkin vielä istun oikeasti jakkaralle ja lähden ajelemaan mukaan. Siihen asti ja siitä eteenpäin mennään näiden sanallisten kertomusten pauloissa.

    VastaaPoista